Terug naar nieuwspagina The Phantom of the Cinema
Een film met slecht en dof geluid....


'The Phantom Of The Cinema' is een animatiefilm waarin het bioscooppubliek een exclusief maar vooral humoristisch en letterlijk 'kijkje achter de schermen' krijgt: de film in die bioscoop loopt vast, het personeel slaat op tilt en de boel loopt verschrikkelijk uit de hand.
Filmmaker Erik van Schaaik presenteert ons na zijn alom gelauwerde film 'Vent' wederom een conceptueel sterk staaltje film, dat speelt met de wetten van de cinema. Hij zet een keten van gebeurtenissen in gang die niemand onberoerd zal laten en schetst tussen alle humor door een schrijnende driehoeksverhouding in een sterke visuele stijl.

Als de film 'The Phantom of the Cinema' voor onze ogen breekt en uit de projector loopt, blijft de zaal duister en zien wij plotseling een lamp aan gaan, achter het filmdoek. Daar bevinden zich drie ruimtes: het kantoor van de bioscoop-chef, de wc met de toiletjufrouw en het technische hok van de operateur. Wij zien in schimmenspel hoe zij proberen de voorstelling te redden. Onwetend van het feit dat wij al hun bewegingen gade slaan tiert de chef tegen zijn operateur en hervat hij zijn ranzige bijverdienste: het opnemen van 'vieze filmpjes' met de toiletjufrouw. In een keten van rampzalige gebeurtenissen redt de jonge operateur de toiletjufrouw van deze tiran en krijgt die laatste daarbij een koekje van eigen deeg.

Bob Kommer Studio's verzorgde de honderden geluidseffecten en de uiteindelijke 5.1 en stereo eindmixages voor 35mm en DVD. De film zit echt bomvol met geluidseffecten. De muziek in deze film start steeds opnieuw en moest steeds slechter gaan klinken. We hebben het daarvoor op tape gezet en helemaal kapot getrokken. Ook de filmdoek-contact-geluiden in de film werden echt bij ons grote filmdoek opgenomen. De geluidsmixage was vrij complex door de hoeveelheid geluiden en alles moest duidelijk zijn en toch klinken alsof het achter het doek afspeelt.

In 2004 kreeg Bob Kommer Studio's een Gouden Kalf nominatie voor Erik's vorige film 'VENT' voor beste Sound Design. Wie weet wat voor prijzen deze film gaat winnen. Hij gaat ingezonden worden voor zowel de Gouden Kalf als de Oscar competitie.

Credits
Producent
Il Luster producties

Script en regie:
Erik van Schaaik

Uitvoerend producent
Wendo Kroon

Ontwerp en animatie
Erik van Schaaik

3D theater
Luuk Steitner

Muziek
Martin Fondse
Opgenomen in Orgelpark A'dam


Stemopname
Arno Willemstein

Foley en geluidsmixage
Ronald Nadorp
Jeroen Nadorp


Productie assistent
Jitske Bodewes Hirs

Film laboratorium
Cineco

Foley Artist Jeroen Nadorp bij het filmdoek
Mixagestudio met HD projectieStuur deze pagina door
Erik van Schaaik
Il Luster
Oscars persbericht

Andere animatie nieuwtjes
| De Tand des Tijds| Pettenpret seizoen 2| Woezel en Pip TV magazine Overal Vriendjes Seizoen 2|